Klauwverzorging

Klauwverzorging

Klauwgezondheid is een belangrijk onderdeel van het management op het melkveebedrijf. De kosten van kreupelheid zijn kunnen hoog oplopen en het percentage kreupele dieren ook. Kosten varieren van € 200,- tot € 400,- per kreupel dier per jaar. Het percentage kreupelheid varieert van bedrijf tot bedrijf van 10 – 40 %.
De kosten van klauwgezondheid kunnen worden beperkt door regelmatig de klauwen te verzorgen. In Nederland gaat men uit van twee keer per jaar. Als veehouder/ medewerker kan men ook veel aan klauwgezondheid door management aspecten op het bedrijf.

Management van invloed op klauwgezondheid is veel omvattend. Iedere verandering in management zal invloed hebben op de (klauw)gezondheid van het vee. Klauwverzorgen is een managementbeslissing, hoe vaak wordt er bekapt. Maar het voorkomen en beperken van klauwaandoeningen zijn door middel van managementaspecten te realiseren. Voeding is bijvoorbeeld een belangrijke factor in (klauw)gezondheid van de dieren, andere punten van aandacht zijn huisvesting/ hygiene/  weiden, jongveeopfok, fokkerij etc.

Klauwverzorging wordt grotendeels door de veehouderij dagelijks uitgevoerd, bewust of onbewust. Het klauwbekappen wordt deels door de veehouder/ medewerker uitgevoerd, maar veel meer nog door de Beroepsklauwverzorger.

Naast ons vaste aanbod aan trainingen in klauwverzorging bij DTC is het  mogelijk om maatwerktrainingen te organiseren bij DTC. Neemt u voor de uitgebreide mogelijkheden contact op met Ype van der Woude of Johannes Brolsma.