Iedere bedrijfsopvolger zou de MKM moeten doen!
Gepubliceerd op : 7 april 2017

“Iedere bedrijfsopvolger zou de MKM moeten doen”

Jannum – Abe Reitsma (21), volgde de training Middelbaar Kader Melkveehouderij in 2015-2016 bij het Dairy Training Centre in Oenkerk. Een jaar na het volgen van de MKM blikt hij terug.

Eigenlijk was Abe niet eens op zoek naar een vervolg op zijn MBO veehouderij. Aangespoord door een vriend kwam hij op de voorlichtingsmiddag van de Middelbaar Kader Melkveehouderij terecht.
Hij is heel blij dat hij de MKM training heeft gevolgd. “In de MKM sta jezelf en je eigen bedrijf centraal. Heel anders als op het MBO waar de opdrachten vooral gericht zijn op de stagebedrijven,” aldus Abe. Juist door met de cijfers van het eigen bedrijf te werken, heb je ook meer invloed op dagelijkse beslissingen en om dingen te veranderen.
Voor de ouders van Abe was het soms wel even wennen, als Abe weer vol ideeën thuiskwam van een dag MKM. Dan vertelde hij vol enthousiasme wat er nu weer anders of verbetert moest worden. Zolang je goed samen kunt werken en het gesprek aangaat met elkaar houd het je ook wel scherp, geven vader en moeder Reitsma aan.
MPR, rantsoenen, boekhoudrapporten alles werd met de deelnemers van de MKM gedeeld. Durven kritisch op elkaar te zijn, maar vooral ook op jezelf en je eigen bedrijf. Vooral als je ziet dat er een groot verschil in inkomsten of kosten zit ten opzichte van een vergelijkbaar bedrijf.


“Als je investeringen wilt doen, moet je tegenwoordig een goed plan hebben”
Dankzij het volgen van de MKM en het ‘overlevingsjaar 2016’ is Abe bewuster bezig met de financiële cijfers van het melkveebedrijf. “Als je investeringen wilt doen, moet je tegenwoordig een goed plan hebben en dat ook goed kunnen uitleggen richting een bank.”
Abe heeft de MKM heel anders ervaren dan het MBO. “Tijdens de MKM is er ook ruimte voor een stuk persoonlijke ontwikkeling, je doet het voor jezelf. Het stimuleert ook als je in een groep zit met jonge, gedreven toekomstige melkveehouders die er ook vol voor willen gaan. En dan maakt het niet uit of je een maisboer uit Brabant bent of een grasboer uit Friesland.”
Voor de toekomst zou Abe nog wel graag een training omgaan met personeel willen volgen. Hoe vind ik een goede medewerker en hoe houd ik ze gemotiveerd? Zeker wanneer bedrijven groter worden en je het dagelijks werk niet meer met de familie rond kunt zetten is dit een nieuwe uitdaging.

Meer informatie over de MKM: https://www.dairytrainingcentre.com/trainingen/middelbaar-kader-melkveehouderij/

Laatste DTC nieuws